Bara inte Paludan behöver livvakter

Yttrandefrihet är tillåten i Sverige, men frågan är om det ska vara tillåtet att yttra sig i syfte att provocera eller hota.

Protesterna har lyft Erdoğan till skyarna som hjälte i den muslimska välden, menar insändarskribenten.

Protesterna har lyft Erdoğan till skyarna som hjälte i den muslimska välden, menar insändarskribenten.

Foto: AP/TT

Insändare2023-01-31 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Får man hänga upp dockor utan tillstånd i offentlig miljö? Är det yttrandefrihet? Är det tillåtet att bränna bibeln utanför Storkyrkan i Stockholm? Förmodligen om man söker tillstånd och vill demonstrera sin avsky mot kristendomen.

Hela den muslimska världen protesterar nu och känner hat och avsky mot Sverige. Putin njuter av den uppståndelse koranbränningen fått utförd med tillstånd utanför Turkiets ambassad. Protesterna har lyft Erdoğan till skyarna som hjälte i den muslimska välden.

Kanske det var syftet med demonstrationen. Eller kanske var syftet att försvåra för Sverige att bli medlem i Nato. Eller var syftet att försvåra för svenska företag att verka i muslimska länder. Det blir intressant att se hur svenska turister säkert kan besöka och röra sig fritt utomlands.

Myndighet som beviljat demonstrationen utanför den turkiska ambassaden i Stockholm borde insett konsekvenser, som kan uppkomma och åtminstone erbjudit en annan plats för demonstrationen.

Min förhoppning är att myndigheter och regeringen ser över regelverket som rör tillståndsgivning för demonstrationer. Kan tillstånd leda till hot, hat, kränkningar där hela samhällets säkerhet kan äventyras måste man väl tänka om kring vad som är yttrandefrihet.

Yttrandefrihet kan i min värld inte innebära att, jag gör väl hur jag vill.

Bara nu inte koranbrännaren känner sig hotad och behöver livvakter i åratal.