Stora satsningar för att lindra pandemins effekter

För att hantera pandemins effekter och rĂ„dande utmaningar, lĂ€gger Koalition för Östergötland fram en fullt finansierad budget med satsningar pĂ„ 898 miljoner kronor.

För att skapa attraktivare arbetsvillkor för vÄrdpersonalen och möjliggöra ÄterhÀmtning innehÄller vÄr budget ett personalpaket pÄ 55 miljoner, skriver artikelförfattarna.

För att skapa attraktivare arbetsvillkor för vÄrdpersonalen och möjliggöra ÄterhÀmtning innehÄller vÄr budget ett personalpaket pÄ 55 miljoner, skriver artikelförfattarna.

Foto: Julia Djerf

Debatt2021-06-22 06:30
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Den utdragna pandemin i vÀrlden och i Sverige har böljat i vÄgor och har inneburit stora pÄfrestningar pÄ samhÀllet, och pÄ hÀlso- och sjukvÄrden i synnerhet. Det ökade behovet av pandemivÄrd har medfört att mÄnga mÀnniskor med andra sjukdomstillstÄnd fÄtt sin planerade operation eller behandling framskjuten. Vi tillför dÀrför 180 miljoner för att arbeta med framskjuten vÄrd och för att förbÀttra tillgÀngligheten. Pengarna blir en viktig förutsÀttning för att implementera den antagna plan som finns för detta.

Samtidigt Ă€r det viktigt att pĂ„minna om de pĂ„gĂ„ende utvecklingsomrĂ„den som fanns redan innan pandemin. Att vi lever lĂ€ngre och blir friskare, som Ă€r nĂ„got positivt, stĂ€ller krav pĂ„ politiken att leverera lösningar pĂ„ hur framtidens behov av hĂ€lso- och sjukvĂ„rd ska tillgodoses och inte minst bemannas. En del av denna lösning Ă€r att förstĂ€rka hĂ€lso- och sjukvĂ„rden med 400 miljoner som ska bidra till mer robust vĂ„rd och att verksamheten pĂ„ ett bĂ€ttre sĂ€tt ska klara sitt uppdrag. 

Pengar Ă€r dock inte den enda lösningen. För att kunna anvĂ€nda resurserna smartare, genom minskad administration och nya arbetssĂ€tt, tillför vi ocksĂ„ resurser till omstĂ€llningen av den nĂ€ra vĂ„rden. Ökad digital vĂ„rdtillgĂ€nglighet, egenmonitorering och funktionaliteten vĂ„rdcentrum, dĂ€r kommun och regionen samverkar, i fler östgötska kommuner kommer vara viktiga delar i det arbetet. 

VĂ„rdpersonalen har gjort oerhörda insatser av den pandemi som snart pĂ„gĂ„tt i 1,5 Ă„r. För att skapa attraktivare arbetsvillkor och möjliggöra Ă„terhĂ€mtning för medarbetarna, innehĂ„ller vĂ„r budget ett personalpaket pĂ„ 55 miljoner. Satsningen ska bland annat gĂ„ till höjda grundlöner för specialiserade sjuksköterskor och undersköterskor, Ă„tgĂ€rder för Ă„terhĂ€mtning och kompetensutveckling. 

Regionen ska ocksĂ„ lĂ€gga in en högre vĂ€xel i bĂ„de hĂ„llbarhetsarbetet och arbetet med ökad digitalisering. DĂ€rför tillför vi mer pengar till dessa Ă€ndamĂ„l och tillskotten kommer utgöra viktiga verktyg i att nĂ„ klimatmĂ„len snabbare. Kollektivtrafiken fĂ„r ocksĂ„ en ekonomisk förstĂ€rkning för att kompensera det intĂ€ktsbortfall som skett med anledning av mindre resande under pandemin. VĂ„r lĂ„ngsiktiga ambition Ă€r att göra kollektivtrafiken till ryggraden i framtidens resande. 

För att lindra pandemins effekter pĂ„ samhĂ€llet tillför vi fem miljoner som ska gĂ„ till insatser inom bland annat nĂ€ringsliv, civilsamhĂ€lle och kultur. Pengarna ska skapa förutsĂ€ttningar för nĂ€ringsidkare, föreningar och kulturaktörer att starta om igen efter pandemin. 

Pandemin Ă€r Ă€nnu inte över och dess negativa följdverkningar behöver hanteras. VĂ„r budget lĂ€gger grunden för att möta de rĂ„dande utmaningarna och tillsammans med ett tydligt ledarskap och samarbete – sĂ„vĂ€l politiskt som organisatoriskt – tar vi Östergötland genom den pĂ„gĂ„ende pandemin.